شنبه تا چهارشنبه 8:30 صبح تا 16:30 و پنج شنبه ها تا 13:00

سختی گیر چیست؟ بررسی انواع سختی گیر آب ،قیمت و مشخصات فنی

فهرست

4.6/5 - (18 امتیاز)

اگر بخواهیم بدانیم سختی گیر چیست ابتدا باید بدانیم که این روزها که میزان آب قابل مصرف کافی نیست و شرایط کم آبی بلای جان کشورهای مختلف دنیا به ویژه ایران شده است باید دنبال راه چاره بود. برای رفع مشکلات و تبدیل آب های آلوده به آب قابل شرب راهکارهای متفاوتی وجود دارد که موضوع مهمی است و نباید بدون تامل از کنار آن گذشت. اساسی‌ترین مشکلات آب ها، سختی آن ها است . خوشبختانه راهکار عملیاتی متفاوتی برای رفع سختی آب وجود دارد که عبارت است از راه اندازی سختی گیر است. سختی گیرها وسیله ای برای کاهش سختی آب هستند. بی توجه به آسیبهای ناشی از سختی آب در نوشیدن آب یا استحمام و هم در مصارف کشاورزی و صنعتی قابل جبران نیست. بنابراین تعیین میزان سختی آب و ارائه راه حل مناسبی برای کاهش سختی در آب بسیار اهمیت دارد.
انتخاب سختی‌گیر مناسب و نصب و راه اندازی آن یک کار تخصصی است که باید توسط افراد خبره انجام شود. انتخاب نادرست و استفاده از آن بدون دانش کافی، مشکلاتی را به همراه می آورد. یکی از مشکلاتی ایجاد شده در این زمینه عدم کاهش سختی آب به میزان مورد نیاز است. بنابراین بایستی برای خرید و انتخاب از تکنسین، اپراتور و افرادی که در این حوزه تخصص دارند مشاوره گرفت و آنان موظف توجه لازم برای انتخاب گزینه مناسب و استفاده صحیح از آن را داشته باشد.

این مقاله برای بررسی دستگاه سختی گیر رزینی آب و ساختارش نگارش شده است، این مطلب به افرادی که قصد خرید دارند کمک خواهد کرد تا در هنگام خرید هوشمندانه انتخاب کنند. اما اگر در گروه افرادی هستید که دستگاه را خریداری کردید خواندن این مقاله خالی از لطف نیست و برای بهبود عملکرد شما در استفاده از این دستگاه پرکاربرد کمک خواهد کرد.

انواع سختی گیر

سختی گیر چیست؟

سختی گیر (water softener) دستگاهی است که که آب سخت و دارای املاح با فشار از درون رزین عبور کرده و آب تصفیه شده و آهک آن جدا می شود . از این دستگاه برای حذف سختی کل آب شامل کلسیم، منیزیم و برخی کاتیونهای فلزی موجود درون آب سخت استفاده میشود. به عبارتی با فراهم نمودن محیطی مساعد درون بدنه ای تحت فشار فلزی (گالوانیزه) یا فایبرگلاس (frp) زمینه تبادل یونی را فراهم می نماید. دبی آب، سختی آب مورد نظر و زمان بک واش رسوب گیر عوامل موثر در طراحی سختی گیر رزینی با ظرفیت مناسب است. شرکت فنی و مهندسی ایکو با استفاده از فرمول محاسبه ظرفیت دستگاه و تجربه و مهارت کافی در این زمینه، ظرفیت سختی گیر را محاسبه کرده و به مشتریان عزیز در امر خرید و انتخاب، راهنمایی و مشاوره می دهد.

علت سختی آب چیست؟

به دلیل در تماس بودن آب با ترکیبات آهکی زمین عوامل سختی وارد آب می شود. هرچقدر آب در عمق زمین باشد میزان سختی بیشتری دارد و بر همین اساس میزان سختی آب‌های سطحی نسبت به آب‌های زیرزمینی خیلی کمتر است. به بیان ساده تر، سختی آب دلیل سفیدک بستن روی شیرهای آب یا گچ گرفتن داخل لوله ها می باشد.
سفید شدن اطراف شیر، ته نشین شدن آهک در ظرف و کف نکردن صابون از نشانه‌های دیگر سختی آب می‌باشد. اگر هنگام استفاده از شامپو مقدار کمی کف ایجاد شد و یا بعد از اتمام شستشیوی ظروف لکه‌های سفیدی بر روی ظرف باقی ماند نشان از سختی آب مورد استفاده است.. سختی آب بر روی عملکرد ماشین ظرف شویی و لباس شویی نیز تاثیر دارد.

آب سخت چیست؟ 

آبی که شامل مقدار فراوان یون‌های کلسیم و منیزین باشد را آب سخت می‌گویند. البته مواد دیگری مانند آهن ، منگنز ، آلومینیوم و روی در آب وجود دارند ، اما مقدار آنها بسیار کم است و میتوان از آنها چشم پوشی کرد.

انواع سختی آب

آبها دارای دو نوع سختی موقت و سختی دائمی هستند. در آبهایی که سختی آب موقت است می‌توان با جوشاندن آن را رفع کرد. اما در آبهای دارای سختی دائم . باید از روش هایی به غیر از حرارت دادن استفاده کرد.علت بوجود آمدن رسوب در وسایل گرمایشی و سرمایشی مانند پکیج ، تبدیل کننده های حرارتی ، دیگ های بخار ، برج های خنک کن وجود یون کلسیم و منیزیم در آب است و که وجود این رسوب باعث کاهش فضای داخل اتصالات تجهیزات و در نتیجه کاهش فشار آب در این دستگاه‌ها می‌شود. کاهش فشار آب یکی از دلایل اصلی آسیب به دستگاه هاست که تمامی این مشکلات و هم چنین ایجاد آسیب جدی در آنها میشود که با نصب سختی گیر آب میتوان این مشکل را تا حدودی برطرف کرد. دستگاه سختی گیر رزینی که در آن با کمک رزین اقدام به تعویض یون و کاهش کلسیم و منیزیم می شود بهترین نوع آن است. تصویر زیر تفاوت آب سخت رو نرم با توجه به مقدار آن نشان می دهد.

آب سخت و آب نرم

تفاوت آب سخت با آب نرم

درجه سختی آب مناسب برای سلامتی بایستی چه ویژگی هایی داشته باشد؟ آب نرم کلیه ی املاح معدنی طبیعی مورد نیاز انسان را به میزان کافی دارد زیرا وجود مقداری کلسیم و منیزیم برای سلامت افراد مخصوصا کودکان در حال رشد ضروری است. بنابراین آبی که کلیه املاح آن حذف شده باشند نیز برای سلامتی انسان بسیار مضر است. همواره این نکته را مد نظر داشته باشید که میزان سدیم موجود در آب نباید بیش از 300 میلی گرم در هر لیتر آب باشد.
تحقیقات صورت گرفته حاکی از آن است که یک فرد در طول روز حدود دو تا سه قاشق غذاخوری نمک،از منابع مختلف دریافت می کند. میزان جذب سدیم از طریق آب نرم به سختی آب بستگی دارد. به طور متوسط ، کمتر از 3٪ جذب سدیم به خاطر نوشیدن آب نرم است. یکی از شیوه های کاهش املاح محلول آب ، استفاده از روش تعویض یون است که روش بسیار مفیدی برای حذف پاره ای از املاح موجود در آب به شمار می آید. در این روش از رزین های تعویض یونی ، یا همان سختی گیر رزینی ، استفاده می گردد.

تفاوت آب سخت با آب نرم

انواع منابع موجود آب

• آب های زیر زمینی مثل چاه ها و قنات ها (می تواند اصطلاحا شیرین یا شور و با سختی پائین یا بالا باشد – یعنی به عبارتی رنج TDS و TH هر عددی می تواند باشد.)
• آب های سطحی مثل رودخانه ها و چشمه ها (غالبا شیرین هستند ولی ممکن است سختی آن ها بالا باشد – یعنی به عبارتی رنج TDS در آن ها عموما پائین و TH می تواند به نسبت بالا باشد .)
• آب اقیانوسها و دریاها ( اغلب شور هستند – – یعنی TDS بالایی دارند .)
همانطور که مستحضرید هنگام تماس آب با حرارت و گرما بر حسب میزان سختی آب رسوب گذاری وجود خواهد داشت. بر همین اساس در بویلرهای صنعتی ، تبدیل کننده های حرارتی ، برجهای خنک کننده و موارد مشابه درصنعت و حتی در مصارف خانگی مانند آب گرم درون کتری یا سماور این رسوب گذاری آب به وضوح قابل مشاهده است. به همین خاطر مبنای سیستم¬های رزینی برای حذف رسوب گذاری تبادل یونی است.

حذف املاح توسط دستگاه سختی گیر آب به چه شکل است؟

باید توجه داشت که سیستم سختی گیر رزینی تنها سختی اب را کاهش داده یا حذف میکند اما قادر به شیرین سازی آب یا حذف املاح آب نیست.

در زیر نمودار ساده و عمومی یک دستگاه سختی گیر رزینی را می بینید :

دستگاه سختی گیر رزینی
دستگاه سختی گیر رزینی

ساختار دستگاه سختی گیر رزینی آب

درون سختی گیر سیلیس و رزین های تبادل یونی قرار دارد و ساختار آن شامل مسیر ورودی، مسیر خروجی، مسیر آب نمک، مسیر تخلیه شستشو، مسیر احیا و بک واش است. دو دریچه یکی بالای سختی گیر ودیگری در پایین آن دسترسی به درون سختی گیر رزینی را ممکن میکند.

منبع نمک در کنار سختی گیر قرار دارد که در واقع وظیفه ی آن احیای سختی گیر می باشد. در قسمت بالایی منبع اصلی سختی گیر، یک گیج قرار دارد که وظیفه ی محاسبه افت فشار در سختی گیر را بر عهده دارد.

بزرگترین شیر سختی گیر شیر سلویید ولو نامیده می شود که مسیر آب در لوله های سختی گیر را تغییر می دهد. دیگر شیرهای سختی گیر عبارتند از شیر هواگیری، شیر ورودی، شیر خروجی، شیر خط نمک، شیر تخلیه در مسیر بک واش و شیر تخلیه شستشو.

  • شیر هواگیری: شیر کوچکی می باشد که در بالای سختی گیر قرار میگیرد.
  • شیر ورودی: در مسیر ورودی سختی گیر قرار دارد.
  • شیر خروجی: بر روی لوله ی مسیر خروجی نصب شده است.
  • شیر خط نمک: بر روی لوله ی مسیر آب نمک قرار دارد.
  • شیر تخلیه: بر روی لوله ی مسیر بک واش قرار میگیرد.
  • شیر تخلیه شستشو: بر روی لوله ی مسیر تخلیه شستشو قرار دارد.

مخزن آب نمک سختی گیر

این مخزن از جنس پلی اتیلن است که در آن محلول بسیار غلیظی از آب و نمک قرار دارد. شیر سختی گیر از این محلول بسیار غلیظ استفاده و عملیات احیا را آغاز میکند و رزین های سختی گیر را احیا میکند تا بدین ترتیب عملیات حذف سختی آب بهبود پیدا کند.

درجه بندی آب بر حسب سختی سختی (ppm)
نرم یا سبک کمتر از 15
نسبتا نرم 50 – 100
کمی سخت 100 – 150
نسبتا سخت 150 – 250
سخت 250 – 350
خیلی سخت بیشتر از 350

واحد سنجش سختی آب GPG و PPM است اگربعد از تست آب میزان کلسیم و یا منیزیم بیشتر از 7GPG یا 120PPM باشد نیاز به سختی گیر دارید.


میزان سختی آب
میزان سختی آب
 

قیمت دستگاه سختی گیر رزینی آب:

یکی از دغدغه های اصلی خریداران در هنگام خرید سختی گیر، قیمت آن می باشد. امروزه با توجه به اینکه در بازار، رقابت شدیدی وجود دارد، خریداران با چالش قیمت های مختلف روبرو هستند.
به طور کلی برای خرید سختی گیر باید به پارامتر قیمت به صورت ویژه توجه داشته باشید. در صورتی که بخواهید خریدی به صرفه را تجربه کنید، حتما داشتن اطلاعات قیمتی کافی در خصوص سختی گیر های مختلف مهم است. اما قبل از هر چیز باید اطلاعات بیشتری در مورد پارامترهای تاثیرگذار روی قیمت سختی به دست آورید.

چه عواملی بر قیمت دستگاه سختی گیر رزینی آب موثر است؟

  • ظرفیت
  • جنس بدنه
  • ضخامت بدنه دستگاه
  • نوع شیر کنترلی و نوع نازل
  • جنس و میزان رزین
  • تجهیزات جانبی دستگاه مانند تانک نمک، گیج و…
  • اتوماتیک یا دستی بودن

مهم ترین فاکتور برای محاسبه ی قیمت یک سختی گیر رزینی، محاسبه ی حجم دستگاه می باشد. عوامل دیگری که در قسمت بالا به آن اشاره شد نیز در قیمت نهایی دستگاه تاثیر دارند. به صورت کلی می توان گفت که هرچقدر ظرفیت دستگاه بالاتر باشد، به دلیل اینکه به رزین بیشتر و مخزن با ظرفیت بالاتری نیاز دارد، بدون شک قیمت سختی گیر نیز بالاتر خواهد بود.
در ادامه برخی از این موارد را دقیق تر مورد بررسی قرار می دهیم. حتما اگر دنبال راهنمای خرید سختی گیر هستید و می خواهید بهترین قیمت را پیدا کنید، این توضیحات می تواند به شما اطلاعات مناسبی بدهد

ظرفیت سختی گیر؛ مهمترین عامل در قیمت گذاری

همانطور که گفته شد، مهمترین عاملی که بر روی قیمت سختی گیر اثر می گذارد، ظرفیت است. وقتی شما ظرفیت بالاتری انتخاب می کنید، طبیعتا باید هزینه بیشتری برای خرید بپردازید. همچنین هزینه های نگهداری از آن بیشتر خواهد بود. پس باید در هنگام انتخاب ظرفیت مناسب، دقت کافی را به کار ببندید.
اما ظرفیت سختی گیر را باید چگونه انتخاب کرد؟ برای این منظور باید حتما به نیاز فعلی مجموعه ای که قرار است در آن سختی گیر نصب شود و پیش بینی نیازهای آتی پرداخته شود. همچنین محدودیت هایی که برای نصب سختی گیر به ویژه شرایط نصب و راه اندازی وجود دارد را در نظر بگیرید.
با توجه به اینکه قیمت سختی گیر وابسته به ظرفیت آن است و کم و زیاد شدن ظرفیت تاثیر زیادی روی قیمت دارد، در این زمینه حتما با مشاوران خبره مشورت کنید. خوشبختانه مشاوران متخصص ایکو به صورت رایگان به شما مشاوره های کاربردی و تخصصی ارائه می دهند.

نقش جنس بدنه سختی گیر در قیمت

جنس بدنه یکی از پارامترهای مهمی است که هم در قیمت و هم در عمر سختی گیر اثر می گذارد. از این رو باید با دقت ویژه ای به جنس بدنه توجه کنید. دقت داشته باشید که هزینه بیشتر برای جنس بهتر بدنه می تواند بهره وری را افزایش دهد و در بلند مدت در هزینه ها صرفه جویی شود.
از نظر جنس بدنه، قیمت سختی گیر فایبرگلاس از مدل فلزی گران تر می باشد. اینکه در هنگام خرید سختی گیر کدام جنس بدنه را انتخاب کنید بستگی به شرایط شما دارد. با این حال سختی گیر فلزی اگرچه قیمت پایین تری دارد اما خیلی زود ممکن است دچار آسیب و زنگ زدگی شود. در نتیجه عمر پایین تری دارد.

اگر بخواهیم درست نتیجه گیری کنیم، قیمت سختی گیر فایبرگلاس بالاتر است اما به صرفه تر! چراکه عمر بالاتری دارد. در نتیجه پیشنهاد می کنیم اگر برخی محدودیت های مالی را ندارید، حتما اقدام به خرید نوع فایبرگلاس کنید.

ضخامت بدنه دستگاه چه تاثیری در قیمت دارد؟
یکی دیگر از پارامترهای موثر در قیمت این دستگاه مهم برای تصفیه کردن آب، ضخامت بدنه دستگاه است. طبیعی است که هرچه ضخامت بدنه بیشتر باشد، متریال به کار رفته در تولید سختی گیر بیشتر می شود و در نتیجه قیمت بالاتر خواهد بود.
دقت داشته باشید که هرچه ضخامت بدنه دستگاه بیشتر باشد، احتمال فرسوده شدن آن کمتر و کمتر می شود. فرقی ندارد نوع آن فلزی باشد یا فایبرگلاس؛ در هر صورت باید ضخامت قابل قبولی داشته باشد.
زمانی که در حال مقایسه قیمت انواع سختی گیر آب هستید، حتما ضخامت جداره ها را بررسی کنید؛ چراکه ممکن است یک دستگاه به دلیل ضخامت کمتر اما با ویژگی های مشابه دیگر، قیمت پایین تری داشته باشد.

قیمت سختی گیر و ارتباط آن با نوع شیر کنترلی و نوع نازل
نوع شیر کنترلی در دستگاه سختی گیر و همچنین نوع نازل، همه می توانند روی قیمت تاثیر مستقیم بگذارند. هرچه نوع باکیفیت تری در تولید سختی گیر به کار رفته باشد، قیمت نیز افزایش پیدا می کند.
توجه داشته باشید که شیر کنترلی و نازل از اجزاء سختی گیر هستند که به عنوان قطعات مصرفی شناخته می شوند. در نتیجه هرچه کیفیت بالاتری داشته باشند، دیرتر خراب می شوند و دیرتر نیاز به تعویض پیدا می کنند.
اگر از برندهای معتبر و فروشگاه های معتبر اقدام به خرید سختی گیر کنید، می توانید خیال راحت تری نسبت به کیفیت شیر کنترلی و نازل داشته باشید. با این حال دقت کنید که در هنگام مقایسه قیمتی بین چند برند متفاوت، نوع شیر و نازل را در نظر داشته باشید.

نوع و کیفیت رزین هم در قیمت نهایی سختی گیر موثر است.به طور مثال رزین پرولایت در مقایسه با آکوالایت یا هیدرولایت، قیمتش گران تر می باشد.

قیمت سختی گیر وابسته به جنس و میزان رزین

نوع و کیفیت رزین هم در قیمت نهایی سختی گیر موثر است. به طور مثال رزین پرولایت در مقایسه با آکوالایت یا هیدرولایت، قیمتش گران تر می باشد.
هرچقدر کیفیت رزین افزایش پیدا می کند، کارایی دستگاه سختی گیر نیز افزایش و راندمان کلی کار بهبود می یابد. به همین علت است که حتی اگر رزین خریداری شده قیمتی چند برابری داشته باشد، ارزشش را دارد. در نتیجه افراد خبره توصیه می کنند حتی اگر قیمت به دلیل جنس خوب رزین افزایش پیدا می کند، این قیمت را به جان بخرید!
علاوه بر کیفیت و برند رزین، میزان رزین نیز کاملا در قیمت اثر دارد. با توجه به قیمت رزین دستگاه سختی گیر، برخی تولید کنندگان از رزین کافی استفاده نمی کنند. این در حالی است که برندهای معتبر تلاش می کنند با افزایش میزان رزین در حد استاندارد، کیفیت عملکرد دستگاهشان را افزایش دهند.

اتوماتیک یا دستی بودن قیمت سختی گیر را تغییر می دهد!
روز به روز تکنولوژی های پیشرفته تری برای ساخت سختی گیر رونمایی می شود. سختی گیرهای اتوماتیک که تمامی وظایف را به صورت مکانیزه انجام می دهند، از به روزترین و بهترین انواع سختی گیر هستند. با این حال قیمت بالاتری نسبت به سختی گیر دستی دارند.
اینکه شما با توجه به نیروی انسانی موجود نیاز به دستگاه سختی گیر اتوماتیک دارید یا دستی، باید توسط شما یا مشاوران متخصص مشخص شود. اما انچه مهم است قیمت این دو نوع دستگاه سختی گیر با هم متفاوت است. پس باید قبل از خرید اطلاعات کافی در این خصوص داشته باشید تا از بین این دو به درستی انتخاب کنید.
در این مطلب به صورت کامل در مورد انواع سختی گیر صحبت شده است که می توانید برای اطلاعات بیشتر و تصمیم گیری صحیح برای انتخاب از بین انواع سختی گیر، به قسمت مربوطه مراجعه کنید.

مزیت های استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی آب

وقتی صحبت از مزیت های استفاده از دستگاه رزینی برای گرفتن سختی آب می شود، نمی توان به تمامی مزایا اشاره کرد. واقعا این نوع دستگاه در نوع خود بی نظیر یا حداقل کم نظیر است. در مقایسه با نمونه های مشابه نیز ویژگی های منحصربفردی دارد. همچنین تکنولوژی به کار رفته در آن بسیار مورد توجه بوده و می تواند کیفیت بالایی از کاهش سختی ارائه دهد!
در ادامه به برخی از مهمترین مزایای استفاده از سختی گیر رزینی اشاره کرده ایم. بد نیست شما هم قبل از خرید اطلاعات خود را در مورد این مزیت ها بالاتر ببرید تا تصمیم گیری صحیح تری داشته باشید.

افزایش کارایی لوازم منزل و سیستم لوله کشی

ایجاد رسوب، باعث خوردگی گالوانیکی سیستم لوله کشی میشود و در نتیجه لوله ها پوسیده می شود و نیاز به تعویض پیدا میکند که خود این موضوع بسیار هزینه بر میباشد. در سیستم گرمایشی موتور خانه استفاده از سختی گیر رزینی ضرورت دارد.

کاهش هزینه مصرف انرژی

در صورتی که سختی آب بالا باشد تمامی لوازم منزل که با آب سروکار دارند مانند دستگاه قهوه ساز، کتری، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی  با راندمان کمتری کار می کنند و مصرف انرژی در آنها بیشترمی شود. محاسبات نشان میدهد که مصرف لوازم گرم کننده برقی که از آب سختی گیر شده استفاده میکنند در حدود 29 درصد در سال کاهش پیدا می کند.

کاهش مصرف مواد بهداشتی

استفاده از آب سختی گیری شده باعث کاهش مصرف مواد بهداشتی و شوینده نظیر مایع دستشویی، ظرفشویی و صابون میشود.

جلوگیری از ایجاد لکه های سفید روی لباس ها و سطوح

سختی بالای آب لکه هایی روی سینک ظرفشویی، شیرآلات، کاشی و لباس ایجاد می کند که امری ناخوشایند از نظر ظاهری میباشد.

حفظ سلامت و درخشندگی موها پس از استحمام

استفاده از آب سختی گیری شده و سالم باعث سلامت مو و ایجاد درخشندگی  ولطافت موها پس از استحمام میشود.

انواع روشهای گرفتن سختی آب

برای گرفتن سختی آب روش های متعددی وجود دارد. هر کدام از این روش ها مزایا، معایب و محدودیت هایی را به خود اختصاص داده است. با توجه به شرایط، باید بهترین روش برای سختی گیری استفاده شود. روشی که هم هزینه کمتر و هم بازده بیشتر داشته باشد. انتخاب این روش چندان ساده نیست و نیاز به مشورت با افراد خبره دارد. با این حال به برخی از مهمترین روش ها اشاره می کنیم.

رزین تبادل یونی

ساده ترین روش گرفتن سختی آب استفاده از رزین تبادل یونی است که با بهره گیری از روش تبادل یون، سختی آب را از بین میبرد. یون های سختی مانند کلسیم و منیزیم که همراه با آب وارد محفظه میشوند، از رزین عبور میکنند  و رزین،  یون سدیم خود را با کلسیم و منیزیم جابجا می کند.

اینگونه است که یون های سخت حذف میشوند و آب نرم از سختی گیر بیرون می آید. وقتی که رزین بعد از 8 تا 72 ساعت  از یون های سخت پر میشود دیگر نمیتواند عمل سختی گیری را انجام بدهد. بنابراین باید احیای سختی گیر رزینی را آغاز کنیم به این منظور آب نمک را از رزین عبور داده تا سدیم نمک، جایگزین یون های سخت گردد و هم چنین برای حذف اضافات روی رزین از روش بک واش نیز استفاده میکنند.

عدم رسوب سختی

روش دیگر گرفتن سختی آب استفاده از آهن رباهای طبیعی ویا انواع میدان مغناطیسی است که توسط جریان های الکتریکی ایجاد میشود. بدین صورت که میدان مغناطیسی آهنربا از اینکه کلسیم موجود در آب به دیواره لوله ها بچسبد، جلوگیری میکند و این موضوع باعث میشود که کلسیم موجود در آب رسوب نکند.

یک روش جدید دیگر بهره وری از فیلتر تصفیه آب KDF  میباشد که دارای خاصیت نرم کنندگی است و میتوان در تصفیه آب سخت از آن استفاده کرد. نکته قابل توجه این است که KDF کلسیم آب را نمیگیرد اما از تشکیل رسوب جلوگیری میکند.

از انواع فیلتر آب که شامل فسفات میباشد نیز میتوان برای نرم کردن آب استفاده کرد. فسفات،  مانع تشکیل رسوب میشود و می توان از فسفات برای تصفیه آب استفاده کرد.

برای خرید دستگاه سختی گیر  با شرکت فنی مهندسی ایکو  ارتباط برقرار کنید.این مجموعه براساس استانداردهای به روز و با استفاده از متریال با کیفیت اقدام به طراحی و ساخت انواع سختی گیر رزینی با کیفیت های بسیار عالی در ظرفیت های مختلف نموده است.

انواع سختی گیر

علاوه بر تنوع در روش سختی گیری از آب، دستگاه سختی گیر نیز تنوع قابل توجهی دارد. در این زمینه نیز شما باید تصمیم بگیرید که دقیقا از چه نوع سختی گیر استفاده شود که هم کیفیت لازم را داشته باشد و هم کارایی کافی مد نظرتان را عملا پیاده سازی کند. در این زمینه نیز مشورت با افراد خبره موضوع مهمی است. خوشبختانه کارشناسان ایکو به صورت تلفنی آماده ارائه مشاوره رایگان پیش از خرید دستگاه سختی گیر هستند.

سختی گیر تمام اتوماتیک

به سیستم رسوب زدایی که پس از انجام سختی گیری از آب، و بر اساس به میزان سختی آب و مقدار مصرف، میتوانند جهت احیای رزین برنامه ریزی شوند، سختی گیر اتوماتیک می گویند.

این فرآیند با بهره گیری از شیرهای تمام اتوماتیک بدون نیاز به اپراتور قابل انجام است. قیمت شیر های اتوماتیک به صورت معمول حدود 75 درصد از قیمت شیرهای سلو ولو همان سایز بیشتر می باشد.

در اکثر موارد، مدل های ساخت کشور تایوان مورد استقبال افراد قرار می گیرد. می توان گفت که شیر تمام اتوماتیک جریانی نسبت به شیرهای اتوماتیک زمان دار از نظر میزان شستشو و هدررفت آب، بازده و صرفه اقتصادی بیشتری دارند.

سختی گیر نیمه اتوماتیک

دستگاهی که روی آن شیر نیمه اتوماتیک یا سولو ولو می بندند و قابلیت برنامه ریزی جهت ارسال دستور مکش و کارکرد را ندارد، سختی گیر نیمه اتوماتیک نامیده می شود. در سختی گیرهای نیمه اتوماتیک، یک اپراتور به صورت مستمر باید در فواصل زمانی مشخصی نسبت به تغییر حالت شیر و انجام عملیات بکواش اقدام کند.

نخستین و مهم ترین پارامتر برای محاسبه قیمت سختی گیر رزینی، محاسبه حجم دستگاه است. عوامل دیگر مانند جنس و ضخامت بدنه ( FRP یا فلزی) ، فشار کاری ، اتوماتیک یا دستی بودن دستگاه نیز در تعیین قیمت نهایی تاثیر دارند.به طور کلی، هرچقدر که ظرفیت دستگاه بیشتر باشد، به دلیل اینکه به میزان رزین بیشتر و مخزن با ظرفیت بالاتر نیاز داریم، قیمت سختی گیر نیز افزایش خواهد یافت.

از نظر جنس بدنه، قیمت سختی گیر فلزی از مدل فایبرگلاس ارزان تر می باشد. البته توجه داشته باشید که این تنها ملاک قیمت گذاری به شمار نمی آید. به عنوان نمونه، دستگاهی که در فشار کاری 6 بار کار میکند در مقایسه با سیستمی که در فشار 4 بار کار میکند قیمت بالاتری خواهد داشت. این افزایش قیمت بدان علت است که برای استحکام بیشتر به جوش‌های بیشتری در بدنه نیاز خواهیم داشت.

بدون شک، قیمت سختی گیر اتوماتیک از قیمت مدل نیمه اتوماتیک یا سولو ولو با همان مشخصات فنی بالاتر خواهد بود.

یکی دیگر از عوامل موثر در قیمت نهایی نوع و کیفیت رزین مورد استفاده است. به طور مثال، اگر رزین پرولایت استفاده شود، نسبت رزین آکوالایت و یا هیدرولایت قیمت بالاتر خواهد بود.

فرآیند شست و شوی دستگاه سختی گیر رزینی بسیار شبیه به انجام همین فرآیند در فیلتر شنی تحت فشار می باشد. جالب است بدانید که از نظر شکل ظاهری نیز این دو دستگاه بسیار شبیه به هم هستند.

لازم به ذکر است که در سختی گیرهای تمام اتوماتیک شست و شو با آب و احیا با آب نمک در ساعات مشخص و در اثر تغییرات معینی همچون افزایش سختی خروجی صورت می گیرد.

به طور کلی،فرآیند احیای رزین جهت استفاده مجدد در سختی گیر رزینی در طی چهار مرحله انجام می گیرد که عبارتند از:

شست وشوی معکوس سختی گیر 

در هنگام کارکرد عادی دستگاه سختی گیر، آب از سمت بالا وارد ستون سختی گیر می شود و به سمت پایین بستر می رود. با کارکرد بیشتر دانه های رزین در اثر جذب مواد معلق آب چسبنده و متراکم می گردند.

در شست و شوی معکوس یا همان BackWash سختی گیر، آب به صورت برعکس از پایین به بالا جریان دارد. این کارعلاوه بر خارج ساختن ذرات معلق گرفتار شده در بستر، حجم بستر را نیز افزایش می دهد تا بدین ترتیب میزان تراکم کاهش پیدا کند.فرآیند بک واش یا همان شست وشوی معکوس سختی گیر رزینی آب حدودا چند دقیقه طول می کشد.

تزریق آب نمک 

پس از پایان عملیات شست و شوی معکوس سختی گیر، آب نمک به آرامی از بستر عبور داده می شود تا عمل احیای رزین کاتیونی انجام شود. احیا به معنای جایگزینی یون سدیم به جای کسیم و منیزیم روی سطح رزین می باشد.

همواره این نکته را مد نظر داشته باشید که زمان احیا به حجم رزین، غلظت آب نمک و میزان نمک مصرفی و اصولا شرایط در نظر گرفته شده برای احیا رزین بستگی دارد.

به صورت معمول، آب نمک در یک مخزن پلاستیکی کنار دستگاه سختی گیر نگهداری می شود و توسط شیر سلوولو جهت احیای رزین کاتیونی به داخل ستون مکیده می شود. حجم مخزن نمک به مدل سختی گیر رزینی بستگی دارد. مقدار نمک نیز با توجه به ظرفیت دستگاه ، معمولا به ازای هر کیلو گرم از ظرفیت دستگاه 15 g نمک به مخزن آب نمک افزوده می شود.

شست و شو با آب تمیز

پس از عبورآب نمک ، آب نیز به آهستگی از بستر سختی گیر عبور داده می شود.پس از آن شدت جریان آب را افزایش می دهند تا توسط  آن ذرات نمک و آب نمک باقی مانده در بستر دستگاه سختی گیر به طور کامل تخلیه گردد.

استفاده مجدد

پس از انجام عملیات احیای رزین کاتیونی ، دستگاه سختی گیر به صورت مجدد برای انجام کار آماده خواهد بود و آب سخت را برای نرم سازی از آن عبور می دهند.

نصب و راه اندازی سختی گیر

همان طور که می دانید،نصب و راه اندازی سختی گیر رزینی اهمیت بسیار زیادی دارد. توجه داشته باشید که موارد زیر را به دقت اجرا کنید تا سختی گیر آب از راندمان بالایی برخوردار باشد.

دستگاه نرم کننده آب لازم است که در نزدیک ترین محل به آب ورودی منازل نصب شود تا بدین ترتیب تمامی سیستم های لوله کشی بتوانند از این آب استفاده نمایند.

همواره به این مسئله توجه داشته باشید که این سیستم قبل از آبگرمکن و پکیج شما قرار بگیرد، زیرا بیشترین صدمه به سیستم های گرمایشی آب گرم وارد می شود.

چنانچه می خواهید سختی گیر آب را در یک مکان خشک و هم سطح نصب نمایید باید نزدیک به خط اصلی آب ، یک پریز برق جهت روشن کردن سیستم و یک تخلیه برای محلول نمک حاصل از چرخه بازسازی باشد.

در اکثر موارد مشاهد می شود که در دستگاه های سختی گیر، شیر بای پس در قسمت آب ورودی و خروجی تعبیه می گردد تا در صورت نیاز به تعمیر یا در هنگام نصب برای تامین آب نرم مورد نیاز تجهیزات گرمایشی و سرمایشی در آن مقطع با مشکلی مواجه نشوید.

نکته حائز اهمیت دیگر که در هنگام نصب سختی گیر باید به آن توجه داشته باشید این است که این دستگاه از سایر تجهیزات گرمایشی اعم از مبدلهای حرارتی و بویلرها دور باشد. همچنین دستگاه نباید در مجاورت مواد خورنده اسیدی یا مغناطیسی قرار بگیرد.

دستگاه سختی گیر را بهتر است که در جایی کم نور و عاری از رطوبت نصب نمایید. پس از رعایت این موارد ضروری است که کلیه ی مراحل نصب سختی گیر توسط یک تعمیرکار ماهر انجام شود.

مراحل نصب سختی گیر 

  • اتصال نازل کف مخزن به لوله ورودی به مخزن سختی گیر با چسب
  • گذاشتن  لوله داخل مخزن سختی گیر و اتصال نازل بالایی به شیر کنترلی
  • متصل کردن قسمت بالایی لوله به شیر کنترلی
  • نصب ورودی واشرکانکتور به پورت ورودی شیر کنترلی
  • نصب خروجی کانکتور به پورت خروجی شیر کنترلی
  • نصب گیج فشار بر روی لوله آب ورودی
  • نصب شیرآلات و اتصالات ورودی ، خروجی و بای پس
  • وصل کردن قطعه کنترل دبی به خروجی شیر کنترلی
  • سفت کردن قطعه اتصال شلنگ تخلیه در محل خود
  • اتصال مخزن آب و نمک با استفاده از مهره های اتصال و تیوپ و بوشنها و گذاشتن سر دیگر شلنگ درون تانک نمک

5 پاسخ

  1. ما خودمون میتونیم سختی گیر رو نصب کنیم ؟ یا حتما باید توسط شما نصب بشه؟

  2. مرسی از تجربیات و اطلاعات کاملتون در رابطه با سختی گیر . قطعا همین مشتری مداری شما بهترین تبلیغه

  3. سلام
    شیر آب منزل ما دائما سفیدک میزنه و دورش آهکی میشه ؟
    سختی گیر می تونه این مشکل رو حل کنه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *