info@iie.co.ir         09103551955

  شنبه تا چهارشنبه 8:30 صبح تا 16:30 و پنج شنبه ها تا 13:00 

گندزدایی آب

واحد های گند زدایی آب
Rate this post

مراحل گند زدایی آب

گند زدایی آب در واقع یکی از مراحل اصلی پس از تصفیه فیزیکی و بیولوژیکی و شیمیایی آب به شمار می آید که  بر سلامت انسان تاثیر بسزایی دارد. همان طور که می دانید، بهره گیری از تجهیزات گوناگون برای تصفیه آب در هر یک از مراحل تصفیه باعث می شود که مواد آلی ، فلزات سنگین و مواد معدنی حذف شوند که تاثیر زیادی بر میکروارگانیسم های بیماری زا موجود در آب ندارند، بنابراین ضروری است که در مراحل پایانی تصفیه و در گام تصفیه شیمیایی نسبت به ضد عفونی کردن آب اقدام کنند.

به عبارتی منابع تامین آب مصرفی انسان ها آلوده به میکروب ها و میکروارگانیزم هایی هستند که مصرف آنها بدون ضدعفونی کردن برای انسان بسیار خطرناک است. گندزدایی آب یا ضدعفونی کردن آب مهم ترین مرحله در فرآیند تصفیه آب محسوب میشود.

گندزدایی در تصفیه خانه های آب به منظور حذف عوامل بیماری زا از قبیل باکتری ها ، ویروس ها ، تخم انگل و … انجام می شود. این کار در تصفیه خانه های آب در دو مرحله انجام میشود.

گند زدایی اولیه

به منظور حذف عوامل بیولوژیکی مثل حذف جلبک ها انجام می شود. این مرحله پیش نیاز مرحله ثانویه یا پایانی است و حتما باید در مراحل گند زدایی انجام گردد

گند زدایی پایانی

در تصفیه های خانه های آب با هدف پاک شدن آب از میکروب ها ، ویروس ها و سایر ارگانیزم های بیماری زا و حفاظت از شبکه توزیع در برابر رشد مجدد میکروبی انجام میشود ، بطوریکه بعد از این مرحله آب از نظر بهداشتی و سلامتی هیچ گونه خطری برای مصرف کننده نداشته باشد. البته گند زدایی و ضدعفونی کردن آب ، علاوه بر اینکه در تصفیه خانه های آب انجام میشود ، در تصفیه خانه های فاضلاب به منظور حذف گونه های مختلفی از باکتری های باقیمانده در پساب خروجی فاضلاب ، نیز انجام می شود.

عملیات گند زدایی آب در تصفیه های خانه های آب ، با روش های زیادی انجام می شود ، اما فعلا در کشور ما متداول ترین روش ، افزودن کلر و یا ترکیبات آن به آب می باشد. کلر و ترکیبات آن ، ارزانترین و اقتصادی ترین روش جهت گندزدایی است.

کلر در این زمینه دارای قدرت بالایی است و سلامت آب را در تمام مسیر سیستم آبرسانی تضمین میکند و با استفاده از آن نیازی به گندزدایی ثانویه آب نخواهد بود.

انواع گند زدایی آب

توجه داشته باشید که با توجه به نوع مواد و روش های مورد استفاده جهت ضد عفونی کردن آب، تاثیرات مختلفی بر میکروارگانیسم ها اعمال می شود. از جمله تاثیراتی که روش های گوناگون ضد عفونی آب بر سلول های میکروارگانیسم ها می گذارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برخی از روش های گند زدایی باعث می شوند که دیوار سلولی میکروب های بیماری زا را تخریب گردند و به طور کامل آنها را از بین می برند.
  • با بهره گیری از ترکیبات فنلی می توان تراوایی غشایی سیتوپلاسم ها را تغییر داد و همین قضیه باعث می شود که کلیه ی عوامل مغذی از سلول خارج شوند و کم کم از بین بروند و در نتیجه از رشد و تکثیر آنها جلوگیری خواهد شد.
  • برخی دیگر از روش های ضد عفونی کننده آب سعی می نمایند تا پروتئین ها را لخته کنند و عوامل اسیدی و قلیایی را تغییر بدهند که این قضیه منجر به مرگ سلول ها می شود.
  • در بعضی از شیوه های گند زدایی از آب، هدف تغییر در ساختار و آرایش آنزیم ها است که در نهایت باعث حذف سلول های بیماری زا خواهد شد.

انتخاب برترین روش گند زدایی آب

با در نظر گرفتن تاثیراتی که هر کدام از شیوه ها و مواد و گازهای ضد عفونی کننده بر ساختار سلول ها می گذارند،می توان ادعا کرد که هر یک از شیوه ها و مواد گند زدا نمی توانند برای کلیه آلاینده های موجود در آب به کار بروند. برای همین باید چند فاکتور اصلی و مهم را جهت انتخاب روش های گند زدایی مناسب آب در نظر داشته باشیم که عبارتند از:

  • نوع میکروب ها و میکرو ارگانیسم های بیماری زا موجود در آب
  • مقدار و حجم سلول های بیماری زا موجود در آب
  • شرایط محیطی در تصفیه خانه های مختلف و میزان دسترسی به نور خورشید
  • دما و میزان ph آب
  • مقدار بودجه برای ضدعفونی کردن آب

ویژگی های یک گند زدای مناسب

یک گند زدای مناسب و قوی لازم است که از نظر مدت زمان تاثیر گذاری وضعیت خوبی داشته باشد، این بدان معنی است که در سریع ترین زمان ممکن تاثیر خود را بگذارد.

علاوه بر این، لازم است که قدرت نفوذ کافی داشته باشد و بر روی تمامی دسته های مختلف میکرو اورگانیسم تاثیر بگذارد، توجه داشته باشید که گند زدا نباید از خود لکه به جای بگذارد و بوی زننده یا تیزی داشته باشد.

یک گند زدای مناسب حتما باید علاوه بر محلول بودن در آب، قابل دسترس و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد و برای زندگی و حیات انسان، جانوران و گیاهان سمی و خطرناک نباشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *