شنبه تا چهارشنبه 8:30 صبح تا 16:30 و پنج شنبه ها تا 13:00

پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی

پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی

فهرست

Rate this post

 رنگرزی چیست؟

رنگرزی بدین معناست که یک ماده رنگ دار را بر روی سطح اتکا مورد نظر تثبیت نماییم. دو حالت برای ماده رنگی پیش می آید یا به سطح جسم چسبیده و ثابت می شود. هم چون فرآیندی که در صنایع رنگ آمیزی فلزات صورت می گیرد و یا اینکه داخل الیاف آن نفوذ می کند، مثل فرآیندی که در صنایع نساجی انجام می شود. همواره این نکته مهم را مد نظر داشته باشید که میزان تثبیت رنگ بر روی سطح اتکاء به عوامل مختلفی مانند خصوصیات و ساختار شیمیایی سطح اتکاء و هم چنین شرایط و خصوصیات ماده رنگی وابسته است. در این مطلب درباره پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی صحبت خواهیم کرد.

پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی و رنگ آمیزی

مقادیر زیادی از آلاینده‌های رنگی و کمپلکس از واحد های رنگرزی و رنگ آمیزی خارج می‌شوند که حذفشان توسط سیستم‌های معمول تصفیه پساب به راحتی امکان پذیر نیست. نساجی حدود 8 درصد از کالاهای تولیدی در سراسر جهان را تشکیل می‌دهند و حجم عظیمی از آب شیرین را مصرف می‌کنند که بیشتر آن فاضلاب‌های خطرناک است. زباله های خطرناک تولید شده اغلب به آب های سطحی مانند رودخانه ها یا دریاچه ها می ریزند.

نه تنها پسماندهای مایع و جامد کارخانه‌های نساجی، بلکه لجن‌های واحدهای تصفیه نیز زباله‌های مضری برای زیست کره هستند. فرآوری نساجی شامل مراحل رنگرزی و پرداخت است که در آن استفاده از طیف وسیعی از مواد شیمیایی آلی با ساختار پیچیده و مواد رنگ زا ضروری است.

توجه داشته باشید که ماهیت شیمیایی اینگونه پساب ها از آلاینده های معلق و شناور و انواع مختلف نمک های حل شده، تشکیل شده است.  چنانچه تخلیه ی غیر اصولی داشته باشد، منجر به آلودگی شبکه آب های سطحی و زیرزمینی می شود. چونآلاینده های اصلی در فاضلاب نساجی شامل سطوح بسیار بالای مواد جامد معلق، نیتروژن، فلزات سنگین، رنگ، COD، رنگ، اسیدیته و سایر مواد محلول می­باشد. فاضلاب نساجی سرشار از نمک­ها و ترکیبات آلی مانند رنگ­ها، رنگدانه­ها، سورفکتانت­ها و سایر موادی است که برای مقاوم سازی لباس­ها در برابر عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده می­شود. لجن عموماً با متراکم شدن و احتراق برای تولید نیرو سوزانده یا خشک می­شود. بقایای صنعت نساجی پنبه عموماً از ریزالیاف از دست رفته در فرآیندهای صنعتی ریسندگی و بافندگی تشکیل شده است. فاضلاب نساجی دارای مقدار pH بالا، غلظت بالایی از مواد جامد معلق، کلریدها، نیترات­ها، فلزاتی مانند منگنز، سدیم، سرب، مس، کروم، آهن و مقدار BOD و COD بالایی است.

لازم به ذکر است که یکی از مشکلات اصلی در تصفیه این گونه از پساب ها هزینه های مربوط به گرفتگی فیلتر ممبران مورد استفاده و تعویض آن ها در بازه های زمانی کوتاه می باشد.

منظور از پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی، فرآیند جداسازی فاضلاب کارخانجات رنگرزی پارچه و نخ و صنایع دیگر مرتبط با نساجی است. در واقع، فاضلاب صنایع رنگ حاوی مقادیر زیادی از رنگ های گوناگون و انواع آلاینده های شیمیایی و بیولوژیکی است.

انواع مختلف رنگ در صنایع رنگرزی

نکته ای که در سیستم های تصفیه فاضلاب صنایع رنگ باید به آن توجه داشت، نوع رنگ موردنظر است. انواع گوناگون رنگ هایی که در کارخانجات نساجی مورد استفاده قرار می گیرد، عبارتند از:

  • رنگ های راکتیو

این نوع از رنگ را برای رنگ کردن پشم و پنبه استفاده می‌کنند. موادی که به این رنگ اضافه می شود شامل سود، اتیلن، کلرو سدیم است.

  • رنگ های دیسپرس

نوعی رنگ نساجی است که برای پلی استر کاربرد دارد و شامل هیدروسولفیت سدیم و سود می باشد.

  • رنگ های گوگردی

به صورت معمول، رنگ های گوگردی برای پنبه و الیاف مصنوعی استفاده می شود که از اسید استیک و سولفیت سدیم تشکیل شده است.

  • رنگ های اسیدی

رنگ‌های اسیدی در اکثر موارد برای پشم و الیاف مصنوعی کاربرد دارد و مواد تشکیل دهنده آن شامل اسید استیک، اسید سولفوریک، سولفات سدیم و سورفاکتانت ها است.

  • رنگ های قلیایی

رنگ های بازی یا همان قلیایی معمولا شامل رنگ های تری فنیل متان و دی متیل متان هستند و معروف به رنگ های کاتیونی می باشند که برای رنگ کردن الیاف مصنوعی استفاده می شود و حاوی اسید استیک است.

علت اهمیت تصفیه فاضلاب رنگرزی چیست؟

تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی برای محافظت از محیط زیست و منابع آب بسیار حائز اهمیت است و علاوه بر این، می توان از پساب تصفیه شده برای مصارف مختلف بهره برداری کرد.

آلودگی موجود در فاضلاب رنگرزی حاصل از انواع رنگ، روغن، چربی، دترجنت و ذرات معلق و سایر آلاینده ها هستند. بهتر است بدانید که با گذشت زمان و با ورود این مواد به محیط زیست و نفوذشان به سفره های آب زیرزمینی سلامت انسان و سایر موجودات زنده روی کره زمین در معرض خطر قرار می گیرد و می تواند آسیب های جبران ناپذیری به بشر و محیط اطرافش وارد کند.

علاوه براین، میزان مصرف آب در صنعت نساجی و رنگرزی بسیار زیاد است به میزانی که برای تولید یک کیلوگرم پارچه تقریبا 200 لیتر آب مصرف می گردد. بنابراین با توجه به شرایط کمبود منابع آب و خشکسالی در سراسر دنیا ، استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب رنگرزی و تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی می تواند کمک کند تا پساب ها به سطح کیفی مطلوبی برسند و بتوان از آن ها در کشاورزی استفاده کرد.

روش های تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی

تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی با ترکیب روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی انجام می شود. لازم به ذکر است که برخی از رنگ ها به صورت زیستی ( بیولوژیکی ) تجزیه نمی شوند و می توان با کمک کاتالیزورهایی هم چون فنتون انجام فرآیند اکسیداسیون و انعقاد را امکان پذیر کرد. پارامترهایی همچون pH ، هیدروژن پراکسید، غلظت سولفات آهن و دما تاثیر به سزایی در تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی دارند.

تصفیه فاضلاب صنایع رنگرزی

برای تصفیه فاضلاب رنگرزی و نساجی همواره این نکته را مدنظر داشته باشید که این نوع از تصفیه ویژگی ها و پیچیدگی های خاص خود را دارد و این موضوع بدان علت است که میزان مواد آلی و ترکیبات رنگی غیر قابل تجزیه در این نوع تصفیه بسیار زیاد می باشد. نخستین قدم برای تصفیه آب صنعتی رنگرزی و نساجی و پشم بافی، بررسی دقیق کمیت و کیفیت فاضلاب تولیدی است.

به صورت معمول، در صنایع رنگرزی و نساجی میزان مصرف آب حدودا ۲۵ تا ۲۵۰ مترمکعب برای هر ۱۰۰۰ کیلوگرم محصول است. توجه داشته باشید که فاضلاب صنایع رنگرزی حاوی مقادیر زیادی BOD ،CODو TDS است و فاضلاب حاصل از این صنعت بسیار قلیایی است.

پیش تصفیه

فاضلاب نساجی تولید شده از مراحل مختلف به یک مخزن پساب که به عنوان مخزن یکسان سازی و خنثی سازی عمل می کند. و یک استخر فاضلاب ترکیبی را تشکیل میدهد، هدایت می شود و در آن ذخیره می شود. پساب این مخزن سپس به ترتیب به واحدهای تصفیه اولیه، ثانویه و ثالث منتقل میشود.

تصفیه اولیه

فرآیند تصفیه اولیه از چندین فرآیند مانند انعقاد، اختلاط فلاش، لخته سازی و ته نشینی تشکیل شده است.
تصفیه ثانویه
فرآیند تصفیه ثانویه شامل دو فرآیند مختلف، یعنی هوادهی و زلال ساز ثانویه است.

منابع تولید کننده پساب صنایع رنگرزی و نساجی چیست؟

  • سفید گری
  • تمیز نمودن پارچه پس از عملیات
  • میزان آب مصرف شده در دیگ بخار
  • شست وشوی تجهیزات آهار
  • شست وشوی مواد اولیه
  • مصرف بهداشتی
  • رنگرزی و چاپ
  • آهار زنی
  • آهار گیری

طراحی و تولید تجهیزات مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب رنگرزی و نساجی

لازم به ذکر است که یکی از پیچیده ترین و دشوارترین انواع تصفیه پساب های صنعتی مربوط به تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی است. و این پیچیدگی بدان علت است که طیف وسیعی از تجهیزات گوناگون در مراحل مختلف تصفیه در آن مورد بهره برداری قرار میگیرد.

شرکت فنی و مهندسی ایکو مفتخر است که مجموعه گسترده ای از تجهیزات مورد استفاده در فرآیندهای فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی تصفیه فاضلاب را با بالاترین کیفیت طراحی و تولید کند. توجه داشته باشید که هر کدام از این تجهیزات با در نظر گرفتن نوع فاضلاب و شرایط موجود در محیط و تصفیه خانه توسط مهندسان متخصص و حرفه ای و کاملا مطابق با استانداردهای روز در سراسر دنیا، طراحی و تولید می گردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *